Case

“UVEC investeert in de toekomst met nieuwe vriesfaciliteit”

Op het industrieterrein van Urk draait alles om vis en koeling. Jaarlijks wordt hier naar schatting voor zo’n 3 miljard euro aan visproducten verwerkt. Veel van deze producten worden bevroren verzonden naar klanten of tijdelijk opgeslagen tot ze worden afgenomen.

De visindustrie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, met name door de populariteit van zalm. Hierdoor is de vraag naar gekoelde opslag- en vriescapaciteit sterk toegenomen. Het gerenommeerde handels- en verwerkingsbedrijf Urk Export (UVEC) speelt hierop in met de bouw van een ultramodern vrieshuis en geïntegreerde shockvriezer.

Substantiële groei en nieuwe mogelijkheden

UVEC heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt, voornamelijk door de toevoeging van zalm aan hun bedrijfsactiviteiten. Dankzij een succesvolle samenwerking in de verwerking, evenals de in- en verkoop van dit product, heeft UVEC hun bestaande portfolio aanzienlijk verrijkt en hun marktpositie versterkt.

Van idee naar uitvoering

Eind 2022 besprak het management van UVEC, Kees Korf en de heren Klaas, Lucas en Peter Schrijver, met hun adviseurs van Profinis het plan om een kavel en pand van de buren te kopen voor uitbreiding van hun productie en opslag. Tijdens deze brainstormsessie ontstond het idee voor een vriesopslag, inclusief een vriesinstallatie om het hele proces onder één dak te brengen.

De geplande investering omvatte een vrieshuis met circa 5700 palletplekken en een opslagtemperatuur van -20 graden Celsius. Daarnaast kwamen er drie shockfreezer terminals met een totale vriescapaciteit van 40.000 kilo per dag. Het voordeel van deze installaties is dat ze niet alleen complete dozen vis tegelijk op pallets kunnen invriezen, maar ook gecontroleerd kunnen ontdooien, wat de optimale kwaliteit van de producten garandeert.

De financiële haalbaarheid

Profinis werd gevraagd om niet alleen mee te denken en te brainstormen, maar ook om de financiële kant van het project te begeleiden. Allereerst moest berekend worden of een dergelijke investering rendabel zou zijn en of het gefinancierd kon worden. Uit de berekeningen bleek al snel dat de gecombineerde kracht van vriezen en opslaan rendabel zou zijn, mede door de eigen productie en verkoop van UVEC en ondanks de toch wel hoge energiekosten.

De bank overtuigen en herstructurering

Met een solide financieel plan was het management van UVEC overtuigd van de investering. Vervolgens lag de taak bij Profinis om ook de bank te overtuigen. Gezien de sterke groei van UVEC in de afgelopen jaren, werd ook meteen een complete herfinanciering van de bestaande leningen gevraagd. In de zomer van 2023 werd een informatiememorandum voorgelegd aan diverse banken. Uiteindelijk kwam ABN AMRO als winnaar uit de bus, dankzij de combinatie van scherpe tarieven en de expertise van Cees ten Napel.

Naast de financiële begeleiding voerde Profinis ook een herstructurering van het concern uit. Dit was nodig om de onderneming klaar te maken voor de toekomst en passend te maken bij de sterke groei die UVEC doormaakte. Deze herstructurering zorgde ervoor dat de bedrijfsstructuur beter aansloot bij de nieuwe schaal en ambities van UVEC.

Een nieuw begin

Dankzij de succesvolle samenwerking met Profinis kon UVEC eind 2023 beginnen met de bouw van het nieuwe pand. De uitbreiding stelt UVEC in staat om de groeiende vraag naar hun visproducten te blijven bedienen en hun positie als marktleider verder te versterken.

Profinis heeft opnieuw bewezen een betrouwbare partner te zijn voor bedrijven die willen groeien en innoveren. Met hun deskundigheid en betrokkenheid hebben ze UVEC geholpen om een ambitieuze stap voorwaarts te zetten, waarbij financiële zekerheid, strategisch inzicht en een toekomstbestendige bedrijfsstructuur centraal stonden.

Deel:

Vragen over deze case?